Barszcz biały i żurek – pyszne zupy na zakwasie z mąki
Obecnie coraz rzadziej zjadamy dwudaniowe obiady. Przez chroniczny braku czasu, co generuje konieczność ekspresowego nasycenia się, chętnie omijamy zupy na rzecz posiłków niegdyś oferowanych zwykle jako to drugie danie. Lecz tradycyjne polskie zupy, jak przykładowo barszcz biały i żurek, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeśli samodzielnie przyrządzamy je już tylko sporadycznie, to cały czas są one stałą pozycją w menu lokalów oraz restauracji z polską kuchnią, jak również są obligatoryjnie stawiane na stołach w trakcie świąt Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy.
Żurek a barszcz biały – Zakwas z mąki pszennej lub żytniej – który na barszcz biały, a który na żurek?
Jeżeli spyta się obywatela polski o zupę gotowaną na mącznym zakwasie, to momentalnie przytoczy on albo barszcz biały albo żurek. Multum osób często nie widzi podstawowych różnic między tymi potrawami, stosując te nazwy na zmianę. Tymczasem tradycyjnie barszcz biały przyrządza się na zakwasie z mąki pszennej, z kolei żurek – z zakwasu na mące żytniej. Jednak to nie jedyne, co różni te zupy, jakkolwiek powinno się zdecydowanie zaznaczyć, iż nie ma jednego niezmiennego przepisu na barszcz biały i kolejnego na żurek. Gotowanie jest przecież sztuką, a każda kompozycja składników odzwierciedla zdolności kucharza oraz jego indywidualne upodobania. Co jednak da się wymienić to fakt, że w barszczu białym z reguły znajduje się więcej jarzyn oraz grzybów. Zabiela się go też przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu z mąki można zastosować sok z ogórków kwaszonych bądź z kapusty kiszonej. Tymczasem z żurkiem temat jest bardziej złożony, bowiem w ramach tej rodziny zup wymienia się trzy typy:
– lekki, niezbyt gęsty żurek, zabielany suto śmietaną i przyprawiany znaczną ilością majeranku, serwuje się go na ogół z jajkiem i chlebem;
– zawiesisty, kwaśny żur przygotowywany najczęściej z dużą ilością czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, podawany z kartoflami;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której pokrojone w kostkę ziemniaki gotuje się na zakwasie żytnim albo chlebowym.
Zakwas na żur i barszcz biały? Kupić, a może zrobić na własną rękę?
Wykonanie zakwasu na wymienione powyżej zupy jest proste, jednak nie każdemu wyjdzie za pierwszym podejściem. W sieci przeczytać można wiele przepisów na zakwas, które można wykorzystać. Stosując jednakże domowy zakwas powinno się zaplanować pichcenie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. Dlatego też, jeżeli ochota np. na żur najdzie was bez ostrzeżenia, warto wykorzystać gotowy zakwas, który sprzedawany jest w wygodnych butelkach, które wystarczają na przyrządzanie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, zarówno tych stacjonarnych, jak i internetowych, bez trudu dostaniemy zakwasy z mąki żytniej czy pszennej, na bazie których ugotujemy smakowity barszcz biały i tradycyjny żurek staropolski czy też śląski.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]