Chcesz być zdrowy? Spożywaj regularnie kapustę kiszoną!
Sprawdź, gdzie kupić kiszoną kapustę.
Specyficzny smak kiszonej kapusty jest istotną cząstką słowiańskiej kultury kulinarnej. Jest ona elementem wielu dań i każdy Polak dość często widzi ją na swoim stole. I popieramy to, ponieważ kapusta kiszona to niesłychanie zdrowa żywność.
Kiszona kapusta – czemu warto jeść?
Kapusta kwaszona, bądź kiszona, bowiem tych określeń używa się na zmianę, to jeden z tych artykułów spożywczych, które odkryto za sprawą dążenia człowieka do znalezienia sposobu na dłuższe przechowywanie pożywienia. Na skutek zastosowania fermentacji mlekowej, cienko posiekane główki białej kapusty są zdatne do spożycia przez parę miesięcy. W dawnych czasach spożywanie kapusty kwaszonej umożliwiało uzupełnienie niezbędne witaminy czy minerały, których zdobycie zimą było znacznie trudniejsze aniżeli dzisiaj. A trzeba podkreślić, że kapusta kwaszona posiada dużo substancji istotnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. To doskonałe źródło witaminy A, witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, a także witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz posiadającej m.in. właściwości przeciwbólowe i przeciwgrzybicze. W kwaszonce tej znajdują się również inne kluczowe dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (przykładowo B9, B5, B1). Prócz tego, kiszona kapusta to źródło między innymi probiotyków, magnezu i wapnia. Zarazem to żywność niskokaloryczna, w związku z tym poleca się jej konsumpcję osobom na diecie.
Kapuśniak, kwaśnica, bigos – nie powstałyby bez kapusty kiszonej
Kapusta kiszona na naszych talerzach pojawia się jako najważniejszy składnik dań, jak i jako dodatek do nich. Niegotowaną przeważnie spożywa się ją w postaci surówki z siekaną cebulką oraz marchwią, która pasuje do dań z ryb czy ziemniaków, a czasami na słodko – z dodatkiem odrobiny cukru. To również składnik, który doskonale komponuje się z borowikami i mięsem, toteż wykorzystuje się ją w nadzieniu do łazanek, pasztecików czy pierogów. Rzecz jasna, bez kapusty kiszonej nie istniałyby ukochane polskie dania – kapuśniaka, bigosu albo góralskiej kwaśnicy.
Właściwie każda rodzina posiada własny przepis na kapustę kiszoną, aczkolwiek współcześnie z rzadka przygotowuje się ją w mieszkaniu, ponieważ nie ma już potrzeby gromadzenia jedzenia na okres zimy. Kapustę kwaszoną w niewielkich oraz dużych woreczkach bez problemu znaleźć można w każdym sklepie osiedlowym, a także można zamówić ją online. Wytwórcy mają w swoim asortymencie również ekologiczną kapustę kwaszoną.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]