Wszystko o zdrowiu Zakupy Żywność 

Sok z buraków kiszonych i z kiszonej kapusty – bomba witaminowa

Jeśli chcesz kupić sok z buraków kiszonych, powinieneś odwiedzić tę stronę.

Od wieków w słowiańskiej kuchni korzysta się z kiszonek. Ostatnio jednakże notorycznie wspomina się także ogromne właściwości prozdrowotne soków z kwaszonych warzyw, przede wszystkim z buraków i kapusty. To prawdziwy tzw. superfood, który coraz częściej pojawia się na półkach marketów w alejkach ze zdrową żywnością.

Sok z kiszonej kapusty – czy należy go pić

Chyba każdy z nas w dzieciństwie spożywał sok z kapusty kiszonej. Nasze babcie samodzielnie przyrządzały kiszoną kapustę wedle przekazywanych w rodzinie przepisów, a po spożyciu kapusty częstokroć dawały swoim wnukom kubeczek z sokiem, tłumacząc, że napój jest niezwykle zdrowy, jednakże nie wszystkim smakuje. I to jest prawda! Sok z kapusty kiszonej to wręcz bomba witaminowa! Ma on w składzie znaczne ilości witamin z grupy B, A, E oraz C, a także przeróżne minerały, jak wapń, żelazo oraz fosfor. Wiele osób miewa problem z przystosowaniem się do kwasowego smaku tego soku, jednak rekomenduje się sięgać po niego systematycznie, dlatego że działa on grzybo- i bakteriobójczo, wypłukuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, usuwa toksyny z organizmu i wspomaga trawienie, dzięki czemu może wspierać proces odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić deficyt witaminy C, dzięki czemu wspiera odporność organizmu i chroni przed częstymi przeziębieniami. Sok z kapusty kiszonej podaje się także osobom, chorym na anemię z uwagi na znajdujące się w nim żelazo. Rzecz jasna, nawet tak zdrowego przetworu nie wolno nadużywać – wystarczy pić około 250 ml soku dziennie.

A może kiszony sok z buraka?

Innym popularnym sokiem, który stosujemy od zawsze w kuchni i który konsumujemy również jako przekąskę, jest sok z kiszonych buraków. W jego składzie znajdziemy mnóstwo witamin i ma właściwości antyseptyczne, antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Sok ten wzmacnia odporność: zapobiega zaparciom, podnosi koncentrację, a równocześnie obniża ciśnienie. Chociaż buraki charakteryzują się pokaźną zawartością cukru, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego IG i mogą go spożywać osoby cierpiące na cukrzycę. Nie zaleca się jednak jego konsumpcji kobietom w ciąży i karmiącym piersią, jak również osobom borykającym się z chorobami nerek bądź reumatyzmem.

Jeśli nie masz możliwości, żeby przygotować soki z kiszonek samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym markecie albo założyć na nie zamówienie online w sklepie internetowym producenta. Miej jednak na uwadze, że tego typu soki należy magazynować w w chłodnym miejscu.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.

Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Może Cię zainteresować