Sól kłodawska niejodowana i różowa sól himalajska
Jeśli chcesz zamówić różową sól himalajską, skieruj się na ten adres.
Substancją potrzebną do właściwego funkcjonowania naszego organizmu jest sól. Jakie cechy ma niejodowana sól kłodawska czy sól himalajska? Dlaczego powinno się stosować je podczas gotowania?
Różowa sól himalajska – jakie pierwiastki zawiera?
Sól kuchenna to jedna z najistotniejszych przypraw, która doskonale podkreśla smak jedzenia. Chociaż nadmierne wykorzystanie soli ma negatywne oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie ilości (do 6 gramów na dobę) są niezbędne dla poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Sól zaopatruje nas wszak w sód, czyli w pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną i utrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest różowa sól himalajska czerpana ze pokładów szacowanych na blisko 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie wiele potrzebnych pierwiastków oraz minerałów, między innymi selen, magnez czy wapń, a zarazem nie posiada niebezpiecznych zanieczyszczeń i komponentów, np. toksycznych metali ciężkich. Sól himalajska wspaniale wpływa na smak potraw i jest sprzedawana zarówno w formie drobnych, jak i grubszych kryształków.
Sól kłodawska – źródło wapnia, cynku i potasu
Sól kłodawska z kolei to produkt o dużym poziomie czystości – zawiera 97% NaCl i stanowi kapitalny dodatek do naszych kiszonek. Jest cennym źródłem żelaza, wapnia czy magnezu, a więc pierwiastków potrzebnych do zachowania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska pochodzi z kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie jest poddawana , dlatego nie traci swoich własności i jest bez trudu wchłaniana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest często używana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w kosmetyce, lecznictwie i rolnictwie.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]