Włoskie słodycze, ciasta z cynamonem, kruche ciastka – o dodatkach do kawy
Więcej o ciastkach do kawy na cafessima.pl/kawa-i-dodatki/slodycze-dodatki-do-kawy/.
Przywykliśmy do picia kawy na szybko przed wyjściem do pracy lub zamiast śniadania. Nic w tym dziwnego, bo napój ten dzięki znajdującej się w niej kofeinie pobudza i pomaga z pełnym skupieniem zmierzyć się z naszymi obowiązkami. Tymczasem lekceważymy to, że kawa w zestawieniu z przeróżnymi dodatkami może zamienić się w słodki przysmak, przy którym można odpocząć po wyczerpującym dniu w pracy. Które zatem słodycze i ciastka dobrze współgrają z kawą?
Dodatki do kawy, które wzmacniają walory smakowe czarnego napoju
Do kawy, szczególnie jeśli lubimy pić ją czarną i niesłodzoną, rewelacyjnie pasują wszystkie słodycze, które przeciwważą jej cierpki smak. To między innymi:
– kruche ciastka – np. biszkopty, herbatniki i ciastka owsiane, czyli wszystko, co można maczać w ciemnym napoju;
– migdały, orzechy i ciastka z ich dodatkiem – czy spałaszujemy do kawy delikatne makaroniki wypiekane z mąki migdałowej, garść orzechów bądź po prostu ciasta z ich dodatkiem, z pewnością będziemy wniebowzięci tym połączeniem. Należy jednak mieć na uwadze, że orzechy zawierają sporo tłuszczy, głównie tych zdrowych, lecz i tak lepiej spożywać je z umiarem;
– nugaty – wyśmienity deser sporządzany z ubitych białek i miodu, do których dodaje się orzechy (posiekane bądź całe), czasami z domieszką kakao i kandyzowanych owoców. To tradycyjny przysmak, który w Europie spożywa się w okresie Bożego Narodzenia w Hiszpanii, we Francji oraz we Włoszech. Tam także wytwarza się najlepsze nugaty;
– słodycze z miodem, karmelem oraz toffi – krówki, sezamki albo holenderskie stroopwafle – te słodycze rewelacyjnie pasują do popołudniowej kawy i ciekawej książki;
– czekolada – kilka kawałków gorzkiej czekolady i kawa to połączenie, które zachwyci nawet bardzo wymagające osoby. Naturalnie trzeba kupować czekoladę jak najwyższej jakości z wysoką zawartością kakao (od 70%) oraz z małą zawartością tłuszczu i cukru. takie czekolady poznaje się po głośnym chrupnięciu gdy się ją dzieli;
– cynamonowe ciastka – w grę wchodzą bułki z ciasta drożdżowego posypane cynamonowym cukrem i szarlotki. Cynamon doskonale intensyfikuje walory smakowe kawy (można go dodać też bezpośrednio do napoju, np. posypać nim aksamitną piankę mokki).
Siedziba firmy:
Sklep internetowy Cafessima
ul. Stawki 6/121
00-193 Warszawa
Tel.: +48 22 122-88-73
E-mail:
[email protected]