Zakupy Żywność 

Kapsułki kawy do ekspresu – wiele smaku w małym opakowaniu

Duża część z nas nie wyobraża sobie śniadania bez filiżanki gorącej, aromatycznej kawy, która szybko stawia na nogi i przygotowuje na kolejny dzień pracy. Przy dobrej kawie spotykamy się także z przyjaciółmi, podjadając ciastka na mieście i plotkując o kolegach czy dyskutując o najświeższych wydarzeniach w polityce. Napój ten jest znany od setek lat, ale wciąż pijemy go zazwyczaj w dwóch wersjach: z mlekiem lub bez. Dlaczego? Bowiem tak jest najszybciej i najwygodniej. Kapsułki do ekspresu równie dobra jak w kawiarni Kiedy pragniemy napić się kawy z dodatkami, z rzadkich…

Więcej
Zakupy Żywność 

Włoskie słodycze, ciasta z cynamonem, kruche ciastka – o dodatkach do kawy

Przywykliśmy do picia kawy na szybko przed wyjściem do pracy lub zamiast śniadania. Nic w tym dziwnego, bo napój ten dzięki znajdującej się w niej kofeinie pobudza i pomaga z pełnym skupieniem zmierzyć się z naszymi obowiązkami. Tymczasem lekceważymy to, że kawa w zestawieniu z przeróżnymi dodatkami może zamienić się w słodki przysmak, przy którym można odpocząć po wyczerpującym dniu w pracy. Które zatem słodycze i ciastka dobrze współgrają z kawą? Dodatki do kawy, które wzmacniają walory smakowe czarnego napoju Do kawy, szczególnie jeśli lubimy pić ją czarną i niesłodzoną,…

Więcej
Zakupy Żywność 

Cechy żywności ekologicznej

Od prężnego rozkwitu przemysłu spożywczego, który zaczął się w XX wieku, produkty spożywane przez nas na co dzień zaczęto coraz częściej wypełniać różnymi związkami wydłużającymi ich żywotność. Jednak razem z coraz szerszym zainteresowaniem nabywców odnośnie tego, co konsumują i jak może to wpływać na ich samopoczucie, ostatnio coraz częściej szukają oni towarów wytworzonych z żywności ekologicznej. Żywność eko – rośliny uprawiane według wszystkich reguł rolnictwa ekologicznego Aby dany wyrób sprzedawany w Polsce mógł nazywać się „ekologicznym”, musi sprostać kilku wymogom. Żywność eko oraz przetwory z niej sporządzone muszą zdobyć określone…

Więcej
Zakupy Żywność 

Skąd pochodzą kiszone przetwory z warzyw?

Kiszonki są tak mocno zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej, że w naszym odczuciu jest to typowo słowiański rarytas, sporadycznie spotykany w pozostałych regionach świata. Jednakże domowe kiszonki znane są nie tylko na terenie Europy, ale również w Azji oraz w Ameryce Południowej i Północnej. Kwaszone przetwory warzywne – czyste zdrowie na naszym stole Historycy potwierdzili, iż metoda konserwowania pokarmów poprzez ich przechowywanie w soli, w solance czy też w zlewie z octu, wykorzystywana jest przez ludzkość od przeszło 4 tysiące lat. Technika ta prawdopodobnie nie wywodzi się nawet z Europy,…

Więcej
Żywność 

Tradycyjne pieczywo z Piekarni Pochopień

Piekarnia Pochopień – tradycja i smak Piekarnia Pochopień może poszczycić się tradycjami sięgającymi 1946 roku. Założona została przez mistrza piekarniczego Jana Pochopień, który był wielokrotnie nagradzany za swoje zasługi dla handlu i rzemiosła. Ceniony w Krakowie piekarz, będąc pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych dał początek istniejącej do dziś piekarni. Podtrzymywanie rodzinnej tradycji i poszanowanie wartości wyróżnia Piekarnię Pochopień na tle konkurencji, stawiając ją na czele krakowskich firm piekarniczych. Wyznacznikiem tego jest lokalizacja mieszczącego się na ulicy Karmelickiej zakładu, jedynego znajdującego się w centrum miasta. Ta tradycyjna piekarnia to przede wszystkim…

Więcej
Nasze porady Żywność 

Iced coffee a ice coffee – czym się od siebie różnią i jak je przyrządzić?

W upalne dni nie ma nic lepszego niż kawa na zimno, czyli ice coffee lub iced coffee. Oba określenia bywają używane zamiennie, jednak istnieją między nimi pewne różnice. Dowiedz się, jak zrobić ice coffee i iced coffee w domu – obie wersje kawy na zimno są bardzo proste do przyrządzenia i doskonale smakują w gorący dzień. Iced coffee, ice coffee – co to takiego? Jeśli chodzi o kawę idealną na upały, serwowaną na zimno, możemy spotkać się z różnymi określeniami, w tym zapożyczonymi z języka angielskiego iced coffee i ice…

Więcej
Oświata Żywność 

Kurs kulinarny – warsztaty nie tylko dla amatorów

Udział w warsztatach kulinarnych to doskonały sposób na pozyskanie nowych umiejętności – powtórzenie podstaw gotowania, poznanie tajników przeróżnych receptur i odpowiednich technik produkcyjnych. Do kogo adresowana jest usługa? Czy warto skorzystać z warsztatu kulinarnego? Warsztaty kulinarne – nie tylko dla amatorów Wprawy w gotowaniu nie osiąga się w kilka miesięcy – prawdziwy mistrz poświęca wiele czasu na poznanie zawiłych receptur i pogłębienie swojej wiedzy. Jeśli chciałbyś naśladować najlepszych, zapisz się na kursy kulinarne i skorzystaj z wiedzy wykwalifikowanych kucharzy, którzy opanowali arkana technik gotowania, a teraz dzielą się nimi z…

Więcej
Zakupy Żywność 

Chcesz być zdrowy? Spożywaj regularnie kapustę kiszoną!

Specyficzny smak kiszonej kapusty jest istotną cząstką słowiańskiej kultury kulinarnej. Jest ona elementem wielu dań i każdy Polak dość często widzi ją na swoim stole. I popieramy to, ponieważ kapusta kiszona to niesłychanie zdrowa żywność. Kiszona kapusta – czemu warto jeść? Kapusta kwaszona, bądź kiszona, bowiem tych określeń używa się na zmianę, to jeden z tych artykułów spożywczych, które odkryto za sprawą dążenia człowieka do znalezienia sposobu na dłuższe przechowywanie pożywienia. Na skutek zastosowania fermentacji mlekowej, cienko posiekane główki białej kapusty są zdatne do spożycia przez parę miesięcy. W dawnych…

Więcej
Wszystko o zdrowiu Zakupy Żywność 

Sok z buraków kiszonych i z kiszonej kapusty – bomba witaminowa

Od wieków w słowiańskiej kuchni korzysta się z kiszonek. Ostatnio jednakże notorycznie wspomina się także ogromne właściwości prozdrowotne soków z kwaszonych warzyw, przede wszystkim z buraków i kapusty. To prawdziwy tzw. superfood, który coraz częściej pojawia się na półkach marketów w alejkach ze zdrową żywnością. Sok z kiszonej kapusty – czy należy go pić Chyba każdy z nas w dzieciństwie spożywał sok z kapusty kiszonej. Nasze babcie samodzielnie przyrządzały kiszoną kapustę wedle przekazywanych w rodzinie przepisów, a po spożyciu kapusty częstokroć dawały swoim wnukom kubeczek z sokiem, tłumacząc, że napój…

Więcej
Bezpieczeństwo Nasze porady Żywność 

Odzież ochronna przeznaczona do kontaktu z żywnością – jakie normy musi spełniać?

W branży gastronomicznej obowiązują bardzo surowe przepisy dotyczące higieny pracy. Obejmują one m.in. konieczność stosowania odpowiedniego ubioru. Podpowiadamy, jakie normy musi spełnić odzież ochronna dla gastronomii i jak wybrać produkt odpowiedni dla danego stanowiska pracy. Przepisy BHP dla gastronomii obejmują nie tylko odpowiednie przygotowanie budynków, pomieszczeń i ich wyposażenia, ale też zasady higieny, organizację pracy i odpowiedni ubiór pracowników. Podstawą pracy w branży gastronomicznej jest odpowiednie przeszkolenie z zakresu zasad BHP, a także posiadanie aktualnej książeczki sanitarno-epidemiologicznej. Do stosowania tych zasad zobowiązani są zarówno pracodawcy, jak i pracownicy. Nieprzestrzeganie ich…

Więcej